Kdy začít cvičit, kdy začít chodit na cvičák a jak poznat ten správný?

Kdy začít cvičit, kdy začít chodit na cvičák a jak poznat ten správný?

Štěňátko jde k vám jakožto novým majitelům nejčastěji ve věku 8 týdnů. Začít s ním cvičit a učit ho správné návyky, by se mělo ideálně už od druhého dne, kdy je v novém domově. První den má na aklimatizaci nové situace (nové prostředí, noví lidé, bez chovatelky, maminky a sourozenců). Jedná se zpočátku o jednoduchá cvičení, rozhodně ne žádný dril (například fixování jména, přivolávací povel, odložení v sedě, hraní si s páníčkem s hračkami, sebekontrola u misky s jídlem, apod.). Cvičení, která trvají 30 sekund až 2 minutky. Štěňátko bude po vašem boku celý svůj život.  Je škoda propásnout štěněcí období, protože štěňátka jsou jako houba a naučí se v tomto věku nejvíc, a to jak toho dobrého, tak i toho špatného. Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš.
    Kdy začít chodit na cvičák? Doporučuji chodit klidně už týden po té, co je štěně u vás doma. Za tu dobu už ví, že jste jeho lidé a začíná si s vámi budovat vztah. Nejčastějším omylem je, že na cvičák se chodí až po té, co má štěně kompletní očkování. To je přežitek a naprostý nesmysl. Myslíte, že je rozdíl v tom jestli se vaše nedoočkované štěně setkává s cizími psy na sídlišti a nebo s cizími psy na cvičáku? Naopak na cvičáku je v tomto ohledu daleko bezpečněji než venku. Dospělí psi, kteří na cvičák již chodí jsou všichni kompletně očkovaní, což u těch cizích psů, které potkáváte při venčení, nemůžete vědět. Nebezpečí nákazy je v současnosti minimální, ať se pohybujete kdekoliv. Pes je plně naočkovám až kolem věku 6 měsíců a to už u některých probíhá počátek puberty. Učit ho pak poslouchat mezi pejsky je daleko náročnější a o to více, když není na výcvik zvyklý už od mala. Co se očkování týká, tak jediné co je třeba hlídat, je krátké období po očkování. Po očkování by měl být pes cca 3 dny v klidu bez stresových situací a s omezeným kontaktem se psy neb každé očkování zatěžuje imunitu a ta je  po očkování oslabena. Po skončení poočkovacího klidu s ním můžete zase mezi psy. Článek pokračuje pod obrázkem.   
                                     

    Štěně potřebuje organizovaný kontakt s dalšími pejsky pod dohledem zkušeného trenéra a potřebuje se naučit mezi cizími pejsky fungovat, cvičit, poslouchat a vy se potřebujete naučit, jak mu k tomu pomoci, jak ho vnímat a to hned od jeho příchodu k vám. Velmi důležitý je samozřejmě výběr správného cvičáku, psí školy, trenéra. V dnešní době je nemálo trenérů, kteří se psímu výcviku věnují profesionálně a mají tak i více času a motivace se v kynologii vzdělávat a vám i vašim psíkům předat to nejlepší. Samozřejmě si za ně zaplatíte, ale je to investice, která se vám bude vracet každý den s vaším psem.

    Jak poznat správný cvičák/ psí školu/ trenéra?

  • Psi jsou zde odměňovaní za správné chování (pamlsky, hračky, slovní pochvala) a štěňátka se odměňují opravdu hodně  a často. Štěňátka nejsou trestána, když něco udělají jinak než je po nich žádáno. Ony se vše teprve učí a nemohou přeci chybovat v něčem, co je ještě nikdo nenaučil.
  • Postup nácviku jednotlivých cviků probíhá po krůčcích. Pes může udělat chybu aniž by byl ihned korigován vodítkem či manipulován do cílové podoby cviku fyzicky. Například, když si nesedne, pomůže se mu navedením skrz pamlsek, ne zatlačením na zadek či škubáním vodítka!
  • Trenér vnímá individualitu vás a všeho psa. Pokud vám něco nejde, snaží se vymyslet postup nácviku vám na míru.
  • Na lekcích se dozvíte i teorii. Výcvik psa není jen o tom, že pes musí umět sedni, lehni, ke mně, zůstaň a tak chodíte každý týden na cvičák, kde stojíte v řadě s dalšími psy a jen posloucháte, teď dejte psy do lehu, do sedu, k noze….ale vy vlastně pořádně nevíte, jak cvik psa naučit.
  • Psí trénink by měl být zábavný pro vás i vašeho psa. 
  • Trenér by za sebou měl mít také historii - úspěchy v kynologických odvětvích. Na webu hledejte něco o něm a jeho psech. Najděte si videa, jak se psy pracuje. Zda skládá zkoušky, jezdí na závody, účastní se seminářů apod. Ač třeba vy sami nemáte o kynologické aktivity formou zkoušek a závodů zájem, trenéra pravidelné aktivity s vlastními psy psovouvají kupředu, motivují rozšiřovat si obzory a vzdělávat se i u jiných trenérů, protože pořád je se co učit. V současnoti je díky kynologickému boomu spoustu trenérů tzv.rychlokvašek, kteří se pasují do role trenérů bez dostatečných zkušeností s vlastními natož s cizími psy.

   Doporučuji kromě návštěv cvičáku absolvovat i online kurz psího výcviku. Spousta lidí si nedokáže představit, jak to chodí. Z mých zkušeností a ze zkušeností mých klientů jde pak učení obou členů týmu  - psa a člověka mnohem snadněji a efektivněji. Výhodou online kurzu je to, že si lekce můžete nastudovat v pohodlí domova, když máte čas a aplikovat v tréninku se svým psem opět, když máte čas. Součástí online kurzů by měla být krom ukázek, jak učit konkrétní cviky i teorie, která vám umožní pochopit podstatu výuky psa a na kterou až tak dopodrobna nebývá na cvičácích  prostor. Často také se stává, že nováčci po tréninku mají hlavu zamotanou novými informacemi, že zapomenou, co vše jim bylo na tréninku řečeno. V online kurzu to mají neustále k dispozici pro připomenutí.
Myslete na to, že jen vzdělaný majitel, je pak i skvělým trenérem svého psa. Online kurz pro vás bude něco jako tréninková bible. Rádi vás uvítáme přímo v našem online kurzu pro psí začátečníky Máme doma štěně/psa. Jsou v něm vloženy veškeré zkušenosti od naší trenérky a úspěšné závodnice v psích sportech Veroniky Kučerikové. Kurz doporučjí svým klientům i trenéři psích sportů (například agility, canicross, dogdancing), protože se jim pak mnohem efektivněji s klienty trénuje daný sport. Psi mají perfektní základy, na kterých se krásně staví další dovednosti. Pánečcci jsou vzdělaní a nejsou jim cizí ani kynologické pojmy. Je jedno, zda máte v plánu se se psem v budoucnu věnovat kynologické aktivitě nebo jen procházkám po horách. Každý pes by se měl něco učit a nejde jen o to, aby něco uměl, ale především o to, že se díky tréninku učíte si navzájem rozumět a být tým :).


Veronika Kučeriková


Nahlédnětě do našeho online kurzu. Podrobnosti zde.